maandag 7 april 2014

Van Jenever naar genever dan genniver en uiteindelijk Gin!

Gin,
is mysterie gehuld? 
Nou niet echt, eeuwen lang doen de jenever stokers geheimzinnig over deze drank.

Maar het is allemaal niet zo spannend,
behalve de kruidenverhoudingen!

Er is heel veel te vertellen over gin, jenever en genever.
Waar komt het vandaan, de geschiedenis en welke soorten er allemaal zijn.

Nu kan ik al die pagina's wel gaan knippen en plakken :)
Maar op www.ginformatiecentrum.nl word echt alles besproken.

Erg leuk en interessant om te lezen

Kan ik me bezig houden met Gin maken.

Het is eigenlijk heel simpel,

Ik gebruik een 96% alcohol van graanwijn of jonge graan jenever en wat kruiden en specerijen.

Een maandje wachten en klaar.

Nou is het eigenlijk beter om zelf dus een graanwijn te maken,
en deze vervolgens met de kruiden te destilleren tot een alcohol percentage van 60%

Of

Om je graanwijn  te destilleren tot 96% dit vervolgens weer aan te lengen met water naar 60% alcohol,
de kruiden aan toe voegen en laten trekken
Minimaal een maand alle smaken goed laten intrekken en de gin vervolgens met water 
aan te lengen tot een alcohol percentage van 37,5 a 40%

Maar ja omdat niet iedereen kan en mag destilleren
(tenzij er in je vakantie huisje..... laten we zeggen Bulgarije een destilleer machine hebt staan 
dan praten we nergens over)

Wat hebben we nodig voor de Gin

1 liter jonge graan jenever / of 0,5 liter 96% alcohol 
3x cardamom
1 tl venkelzaad
1 tl korianderzaad
1 takje rozemarijn
1 takje lavendel
1 el jeneverbes
3 peperkorrels
5 kruidnagels
1 laurierblad
1 plak citroenschil of bittere sinaasappel
1 pijpje acacia (nep kaneel) verkrijgbaar in elke supermarkt als kaneel 

En eventueel om je gin weer helemaal helder en kleurloos te maken een zakje actieve koolstof
als filter, maar dit is echt alleen maar voor het oog en niet voor de smaak.

Ik ga dus voor de 96% alcohol........
let op gebruik je de jonge jenever dan gaat er geen water bij het recept!


Water toevoegen,
beetje bij beetje.


Je kan het ongeveer uitrekenen,
maar meten is weten dus gebruik ik een alcoholmeter.


60% check! 

of

gewoon de 40% van de jenever die je gebruikt.
Wat kan het toch makkelijk zijn.

Het geheimen kruiden mengsel,
na ja geheim nu niet meer.


Alles samen laten zwemen in een mooie fles,
ziet er goed uit!
Word je toch gelukkig van?


En nu?
WACHTEN....


Een maand ongeveer of langer,
bederven zal het niet.

En dit ruikt lekker......

Dan gaan we het zeven,
er zit een lichte waas van groen/bruin in.
Niet erg maar niet zoals je gin gewend bent.

Dan kunnen we het gemakkelijk filteren door actieve koolstof,
hoe kom je daar aan?
Brouwmarkt heeft het maar ook je dieren winkel.
Zit namelijk ook in aquarium pompjes enzo....

Ik doe de gin in wording in een flesje,
en laat het vervolgens door het filter druppelen.




Kraak helder :) net echt.

Nu nog even terug brengen naar 37,5 a 40% alcohol
om het drinkbaar te maken.


Waarom zit er een verschil in de 37,5% en 40% ?
Dat is omdat de Europese Gin een percentage hebben van 37,5
en de Amerikaanse van 40.

De gin kan op fles,
en natuurlijk niet alles mengen met tonic.
Een beetje zonde is mijn mening.
Puur, met wat ijs of koud water is ook erg lekker.

Hier onder een aantal foto's van het destilleren.






Wij toosten wat af....
Proost!

18 opmerkingen:

  1. Prachtig recept! Aan het einde verlaag je het alcohol%. Ik neem aan dat je dat doet met water. Welk water gebruik jij? En wat zou de invloed kunnen zijn van verschillende soorten water?
    Groeten,
    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alvast bedankt, klopt ik gebruik water. De soorten water zal best invloed hebben. Zeker als het heel droog/mineraal achtig is. Kom zelf uit alphen en daar is het water neutraal en hier ook voor gekozen. Succes

      Verwijderen
  2. Hallo Ferry, we zijn aardig op weg, inmiddels de jenever en de botanicals een aantal maanden laten staan. Nu hebben we bij de dierenwinkel actief koolstof gekocht om het kleurloos te maken. Wanneer we het mengsel echter door de koolstof en wat koffiefilters laten druppelen verandert er amper wat aan de kleur. Hoe zouden we dit het beste kunnen aanpakken?

    Groetjes,

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb hetzelfde probleem. Granucol actieve koolstof in de gin filtreren, maar de kleur verandert amper.

      Groet

      Verwijderen
    2. Is altijd lastig, er zijn ook nog klaringsmiddelen te krijgen. of gebruik een fijner koolstof. schrik niet van de zwarte gin ;) deze is na een uur weer helder. de koolstof zakt naar de bodem. en anders jammer. gaat tenslotte om de smaak! ga je destilleren dan weet je echt zeker dat het helder is.

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    4. Blijft de smaak behouden als je het mengsel opnieuw destilleerd?

      Verwijderen
    5. Nee, dan krijg je gewoon weer neutrale alcohol.

      Verwijderen
  3. leuk artikel, ik ga dit zeker zelf ook eens proberen, maar mijn vrouw drinkt graag Hoxton Gin, deze heeft een uitgesproken kokos smaak, heb je enig idee hoe ik die smaak ook aan mijn eigen gin kan geven? met kokos melk? gedroogde kokos??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. leuk, ik zou dan voor gedroogde klapper gaan. en misschien iets kleuren in de pan. dan komen de karameltonen naar voren.

      Verwijderen
  4. Hallo Ferry, Ik ben mij ook aan het verdiepen in de materie voor zelf gin te maken, ik heb is een vraagje over die actieve koolfilter heeft die enkel invloed op de kleur of ook op de geur
    en de smaak. Alvast bedankt voor uw reactie Mvg, Dietger

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Ferry,
    Wat is het verschil tussen de gedistilleerde en gemarcereerde gin? Als je de gin distilleerd doe je de botanicals in de destilleerketel en laat je dit dan ook eerst een maand in de ketel of destilleer je dan onmiddellijk. En waar kan je zo een inox destilleer apparaat kopen? Alvast bedankt. Stefan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Ferry,

      Alvast bedankt voor het delen van je persoonlijk recept.

      Ben zelf met wijn maken bezig en ben daarvan nog een eiken vaatje van 30 liter over.
      Het is een gebruikt vaatje waar jaren lang fruitwijn in gelegen heeft. Hierdoor heeft het een karakteristieke kersachtige reuk.
      Zou ik er goed aan doen hier m'n gin in te laten trekken?

      Alvast bedankt en ... Schol
      Steve

      Verwijderen
    2. Distilleerketel is te koop via WISH. niet duur en werkt perfect ! wel enige tijd wachten ( komt uit China )

      Verwijderen
  6. Beste Ferry,

    Alvast bedankt voor het delen van je persoonlijk recept.

    Ben zelf met wijn maken bezig en ben daarvan nog een eiken vaatje van 30 liter over.
    Het is een gebruikt vaatje waar jaren lang fruitwijn in gelegen heeft. Hierdoor heeft het een karakteristieke kersachtige reuk.
    Zou ik er goed aan doen hier m'n gin in te laten trekken?

    Alvast bedankt en ... Schol
    Steve

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel erg leerzaam! Dank. Ginnerige groet, Wim

    BeantwoordenVerwijderen