Wie heeft hem niet gelezen?
Sikyeong...... Chinese boek der Liederen :)
Hierin wordt voor het eerst gesproken over ji,
de term waarmee kimchi werd aangeduid toen het nog bekend stond als Chimchae.
Kimchi word meestal vertaald als verzonken groente,
dit verwijst naar de bereiding waar we zo opkomen.
Deze bijna 3000 jaar oude Koreaanse zuurkool kan je dan toch wel een oudheid noemen.
Het eerste receptuur was eigenlijk alleen maar gezouten groenten.
Vanaf de 12e eeuw zijn we hieraan specerijen gaan toevoegen.
En in de 17e eeuw werd het pas echt lekker,
toen kwamen de Spaanse pepers richting het Oosten.
Handelslui hebben toen deze peper geïntroduceerd in Oost-Azië.
Wat gaan we nu eigenlijk doen?
Fermenteren van groeten,
waarin chinese kool de hoofdrol speeld.
Dit is niet zomaar, omdat met het fermenteren van kool grote hoeveelheden
melkzuurbacteriën worden gemaakt.
Dit zorgt voor een lange houdbaarheid en vitamine c.
Net zoals onze eigen zuurkool,
maken in de zomer en eten in de winter!
Health food?
Volgens het Amerikaanse tijdschrift Health.com behoort kimchi tot de 5 gezondste gerechten ter wereld, naast soja, olijfolie , yoghurt en linzen. Kimchi zit vol vitamines, zoals vitamine A, vitamine B en vitamine C. Daarnaast is het rijk aan vezels, calcium, en aan melkzuurbacteriën (voornamelijk van de geslachten Weiserella en Leuconostoc). Dat SARS niet zo sterk verbreid was in Korea, wordt onder andere toegedicht aan het vele kimchi dat de Koreanen eten. Kimchi voorkomt gistinfecties en er wordt zelfs van beweerd, dat het een voorkomende werking op kanker heeft, hoewel er ook studies bestaan die het tegendeel beweren. Zo zouden de stoffen in de pepers aan de ene kant prostaatkanker helpen tegen te gaan, maar bij overmatig gebruik juist weer slokdarmkanker kunnen veroorzaken.
Volgens sommige studies zou het eten van kimchi ook een positieve werking hebben op het tegengaan van overgewicht.
Maar het is ook gewoon lekker hoor.... ;)
Er zijn heel veel soorten kimchi,
ik begin met een basis recept.
Er gaat altijd chinese kool in,
dit dan in combinatie met bijvoorbeeld rammenas, rettich of radijs
hierbij voorjaar uitjes, gember, knoflook, zout en voor de pittige variant Koreaanse peper.
Wil je het iets spannender opzoeken dan kan je het altijd nog eens proberen met oester, garnalen, ansjovis of inktvis!
Oja even terug komen op de kop van deze blog!
Even lachen..... Kimchi.
Kimchi is in Korea zo populair dat ze bij het maken van een foto zeggen,
KIMCHI voor het even lachen. CHEESE!
Oja even terug komen op de kop van deze blog!
Even lachen..... Kimchi.
Kimchi is in Korea zo populair dat ze bij het maken van een foto zeggen,
KIMCHI voor het even lachen. CHEESE!
Nu ga ik 2 soorten maken,
de lichte variant zonder Koreaanse peper en de pittige
(hiervoor gebruik ik een pasta van gefermenteerde
bonen en pepers, heel veel smaak en niet schreeuwend scherp. Als vervanger kan je ook peperflaks gebruiken)
Wat hebben we nodig?
1 Chinese kool
1 Rettich
1 Bosui
30 gram Gember
1 Teen knoflook
5 gram Suiker
5 gr Kimchi peper/peper vlokken of 30 gr soyabonen peper pasta
voor de peker
1,4 liter water
45 gram zout
We gaan beginnen met de pekel
Met 1 dl water het zout koken
Mengen het het overgebleven water,
zodat alles ongeveer kamer temperatuur is.
Vervolgens alle groenten snijden.
Chinese kool
Rettich
Bosui
Knoflook
Gember
Niet te kleine stukken,
De gember wel even schoonmaken en schillen.
Nu kunnen we alles mengen met de pekel.
Onder druk zetten.
Dit kan je dan 24 uur buiten de koelkast laten pekelen.
Dan kan je de peper gaan mengen
En dit blijft een milde variant.
Alles in klempotten met het vocht erbij.
Goed aandrukken tot alles onderstaat.
Je kan het afdekken met een kaas doek,
of de klempot dicht doen.
Wel elke dag even ontluchten.
Na een dag of 6 zal die al redelijk zuur worden,
dan gaat het goed.
Na een maand het ik de kimchi in de koelkast gezet.
Blijft het makkelijk nog een jaar goed.
Kimchi Jjigae maken
ook wel een Kimchi soep.
Dit eet je met witte rijst.
Ik ben benieuwd.
Wat gaan we hier voor gebruiken:
200 gram varkens procureur of speklap
600 gr Kimchi
1 el suiker
1 tl peper flakes
1 el bonenpeper pasta
1 ui
3 lente uien
1 el sesamzaadjes
1 liter water
200 gr tofu
1 dl kimchi vocht
100 gr shiitake
1 el zout
Je kan de soep natuurlijk zo pittig maken als je wilt.
Met dit receptuur word het een milde pittigheid.
Alles kan gesneden worden.
Vlees in een klein beetje olie aanbakken.
Ui, bosui, sesam, shiitaken en peper licht meebakken.
Kimchi, water, zout, suiker, water en kimchi vocht erbij.
Dit alles een half uur zachtjes doorkoken.
Hierbij eet je witte rijst.
En wat rauwe bosuitje.
많이 드
(bron: wiki & health.com)
Hi! I would like to invite you to check out our site volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.
BeantwoordenVerwijderenIf you like the idea of being found on our page, please, add your blog through the Top Blogs section.
I hope to see you there soon!