Mijn vrouw wilde eens wat anders dan bier of wijn,
kan ik me wel voorstellen.
Vroeger toen ze in Ierland werkte dronk ze met regelmaat Appel cider.
Niet van die slappe die we hier kennen maar een stevige droge met een fijne bruis.
Oké dan gaan we die maken toch.
Ik mijn vrienden van de brouwmarkt opgezocht en om advies gevraagd!
Die rade mij deze kit aan
Deze kan je gemakkelijk bestellen via www.brouwmarkt.nl
In deze kit zit de uitleg voor appel cider en appel wijn.
Dat heeft maar 2 verschillen.
Voor de appel cider gebruiken we 1,3 kg suiker en voor de appel wijn 3,5 kg suiker.
Ook doen we bij de appel wijn geen suiker in de fles voor de nagisting,
En zal daarom geen koolzuurgas bevatten.
Het proces is bijna het zelfde als bij het bier maken,
dus de uitleg zal minimaal zijn.
Ook het ik met het maken van de Appel stroop van de vorige blog,
sap over gehouden voor het maken van cider met verse appelsap.
Wat hebben we nodig:
1 appel cider kit
1,3 kg suiker
Is dat alles?
Ja dat is het.
Voor de rest trek je de brouwemmer en alle toebehoren weer uit de kelder,
en we kunnen aan de slag.
De inhoud van het blik kan in een grote soeppan,
2 blikken water erbij en de 1,3 kg suiker.
Alles aan de kook brengen.
Dan alles in de brouwemmer en aanlengen tot 23 liter met lauw water,
de temperatuur moet ongeveer tussen de 25 en 30 graden zijn.
Dan het zakje gist en appel smaak versterker erbij en roeren.
Dan gaan we ook nog even het S.M. meten zodat we het uiteindelijke alcohol percentage weten.
Hij staat bij mij op 1035 S.M. dat wordt dan ongeveer 5%
Klinkt goed!
Deksel erop met waterslot en wachten. Tik Tik Tik Tik.
ongeveer een week
Na een dag of zeven was de cider weer rustig en klaar om gebotteld te worden.
Alles weer schoon maken,
we kennen het verhaal zo langzamerhand wel :)
Flesjes vullen.
Ongeveer 1 theelepel suiker voor de nagisting op fles voor de koolzuur.
Dop erop en weer wachten,
laten we zeggen een week of langer.
En dit is dan het resultaat,
een droge, frisse cider met een champagne achtige bubbel.
Maar zoals ik zij heb ik er ook nog 1 gemaakt met vers sap,
en zonder klarings middel.
Deze zal dus troebel worden.
De appel die ik heb gebruikt is een Cox's Orange Pippin.
Alles door de sap centrifuge en opkoken met suiker.
De hoeveelheid suiker verschild natuurlijk per soort.
Maar ik heb nu ook weer een S.M. aangehouden van 1035
Ik gebruik nu gewoon bakkers gist,
niet echt de juiste maar best geschikt voor een experiment.
Gebruik niet te veel,
dat is helemaal niet nodig.
Zo dat kan erbij.
Na ongeveer 9 dagen gisten is die klaar,
even de S.M. meten.
1000 S.M. ja hij is klaar om in de fles te doen.
In een flesje en laten na gisten.
We wachten weer een weekje en dan zullen we eens kijken naar het resultaat.
Een mooi troebele en roze cider!
En nu de smaak..........
Vrij droog en ik mis een licht zoetje op de achtergrond.
Dit ga ik de volgende keer oplossen met een zoetere appel en wat rest suiker over te laten met de gisting.
Maar ondanks dit is het een bijzonder drankje en erg verfrissend!
Hier gaan we verder mee experimenteren :)
Wens me succes.
Proost!
Leuk verhaal zeg! Mijn eerste pogingen leverden een pijnlijk droge cider op. Om van het appelsap maken nog maar niet te spreken. Ik vind de Franse cider een onvergelijkbaar zomerdrankje, maar de kwaliteit wisselt nogal. Ik ontdekte bij www.noabersap.nl een Duitse cider. Helder, en fris met het juiste zoet van veel verschillende appels. Echt een aanrader! Het appelsap van noabersap is sowieso niet te vergelijken met Appelsientje of Boomgaardsap.. Ook om mee te experimenteren!
BeantwoordenVerwijderenCider appels zijn helemaal niet te vergelijken met de appels van appelsientje, al is het alleen maar is omdat het mierzoet is! ciderappels zijn er in vele soorten ook bitter en zuur. alleenmaar om de cider meer diepgang te geven. ook is het normaal dat er meerdere soorten worden gebruikt in een cider om zo een smaakpalet samen te stellen!
Verwijderen