dinsdag 10 juli 2012

Cabernet Sauvignon in 5 dagen! of iets langer.

Wijn is een bron van inspiratie voor ieder volk en elke natie. Met mate gedronken en vredig beklonken is elk geschil in een oogwenk voorbij.

Rode wijn, witte wijn of rosé! Allemaal even makkelijk,
met deze kit van Cantina.
Wijn in 5 dagen, maar bij mij iets langer... Geen probleem toch? Want 8 dagen is natuurlijk ook niet echt een straf om te wachten. Het heerlijke gepruttel van de gistende druiven, en de geur van wijn in wording.
En dit is natuurlijk allemaal te bestellen via de website van www.brouwmarkt.nl
Een hele kit of alleen de basis voor de wijn.


Wat hebben we allemaal nodig:
2 brouwemmers
hevelpomp
sulfiet
26 wijn flessen van 0,75 (ik gebruik een draai dop)
wijnkit
Hydrometer

Wat zit er allemaal in onze wijn kit


De handleiding
gereduceerd druivensap
wijn gist
stabilizer
klaringsmiddel

Natuurlijk is het erg belangrijk om schoon te werken,
Daarom gaan we alles schoonmaken met sulfiet.
1 tablet per liter water.

Spoel alles goed om de emmer, pomp, deksel en het waterslot.
Spoel e.v.t. alles na met warm water.

Dan kunnen we nu gaan beginnen, leeg de zak met gereduceerd druivensap in de emmer.


En dan aanvullen met warm water ongeveer 25'c
tot 21 liter.


Dan kunnen we gaan kijken wat het Soortelijke Massa is,
dat doen we met een Hydrometer.
Deze geeft aan hoeveel suiker erin zit en wat dan het uiteindelijke alcohol percentage zal zijn.
Ik kom uit op 1075 S.M.
Bij de brouwmarkt krijgt een een tabel "meten is weten"
en daar kunt u op aflezen wat het alcohol percentage wordt.
1075 S.M. is 9,9 % alcohol en zal ongeveer 1950 gram suiker per 10 liter bevatten.


Ik hou me nu aan de handleiding die ik bij de wijn heb gekregen,
maar je kan natuurlijk ook een beetje spelen met de hoeveelheid water.
Gebruik u minder water dan zal het alcohol % stijgen en de smaak intenser worden.
Let wel op de wijngist doodgaat bij een alcohol % van ongeveer 16,
dan zult u dus suikers overhouden ook wel rest suiker genoemd.
Deze wijn zal dan dus zoet werden i.p.v. droog.

Ook kunt u hout snippers toevoegen van oude wijnvaten,
om zo nog meer smaak toe te voegen.
Alle smaakstoffen en toevoegingen zijn te bestellen.

Nu kunt u de wijngist over de wijn strooien.


en wat eikenkrullen medium toasted (Frans Eiken) voor 15-35 liter 100 gram
voor wat extra smaak, maakt de wijn ook volwassener.


Meng dit alles goed door, je kan de emmer walsen of even roeren met een grote lepel,
zorg er dan wel voor dat deze in schoon gemaakt met sulfiet.

De deksel kan erop met waterslot, vul het waterslot voor de helft met water.
Het waterslot is erg belangrijk, het zorgt er voor dat alle koolzuurgas uit de emmer kan en niks erin.
Zoals vliegjes....... als er fruitvliegjes in je wijn komen dan kan je het beter gelijk opstoken :) wordt erg bitter.


Zet de emmer met wijn in wording op een warme plek, het liefst net boven kamer temperatuur.
tussen de 20 en 25 graden.
En dan is het wachten........
Bij mij was na 6 dagen geen geborrel meer.
Dan kunnen we weer met de hydrometer kijken of alle suiker is omgezet in alcohol.
Geeft de hydrometer nu 1000 S.M. of lager aan dan kunnen we de stabilizer gaan toe voegen.


Zo niet wacht dan nog 2 dagen en meet opnieuw!

Eerst hevelen we de wijn over in een nieuwe brouwemmer,
zodat we de resten hout en de dode gisten die op de bodem liggen kwijt zijn.
Zet de emmer met wijn op het aanrecht en de lege op de vloer.
De hevelpomp er in en over pompen maar.




Deze stabilisator zorgt ervoor dat u alles koolzuurgas wat in de wijn zit verdwijnt.
Als de stabilizer in de wijn zit kan de deksel er weer op en even goed de emmer walsen.
Dit doet u dan 3 x elke 10 minuten.
Dan wachten we 1 dag.


De wijn is nu nog troebel, dat gaan we oplossen met klarings middel

Eerst doen we de vloeistof uit zakje A in de wijn en goed roeren.
We wachten 3 uur voordat we zakje B toevoegen.
Deze roeren we ongeveer 15 seconden door de wijn (niet langer)
Dan wachten we weer 1 dag, zodat morgen alles mooi helder is.
U zult zien wat voor prut er morgen op de bodem van de emmer ligt.
Dat willen we niet in de wijn hebben toch?


Hehe eindelijk, ik krijg al dorst haha.
We kunnen gaan bottelen.
Zorg dat u alle flessen goed spoeld met sulfiet water ook de schroefdoppen.
Ook kunt u natuurlijk gebruik maken van kurken!
Dit alles kunt u natuurlijk ook weer vinden op www.brouwmarkt.nl


Zet de emmer iets hoger dan de flessen en gebruik dan weer de hevelpomp om de flessen te vullen,
u zult zien dat de droesem blijft liggen in de emmer.
Dat komt omdat de pomp een droesem kop heeft, en dus de wijn boven de droesem weg pompt.
Zal gebruik ik een keuken wekker voor het vullen van de flessen, ongeveer 30 seconden voor het vullen van een fles.


Als u alle flessen heeft gevuld de dop erop, afspoelen en opslaan op een donkere plek.
En elke week dan de wijn ligt te rijpen des te complexer de smaken worden.


Proost! En ik heb weer een heerlijk wijntje voor na werk.






















2 opmerkingen:

  1. Ik lees dat de houtsnippers tijdens het vergisten worden toegevoegd, het zou beter zijn dit na het vergisten toe te voegen. Tijdens vergisten ontstaat door alle houtachtige delen methylalcohol, hier krijg je de kater van. Als je het kan voorkomen zoals in dit geval altijd doen, bij pitten steeltjes heb je het ook maar ja dat is niet te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hy, we maken gewoon ons eigen eiken extract. Met andere woorden we halen de smaakstoffen uit het eiken en voegen die aan onze wijn naar wens toe.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen