Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 30 - 35 procent, die wordt gemaakt van citroenen.
Limoncello is een Italiaanse likeur die voornamelijk geproduceerd wordt in het zuiden van Italië. Voornamelijk rond de golf van Napels, de Amalfi kust en het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië, Frankrijk en Malta.
Traditioneel gezien wordt limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento, echter ook andere citroenen mogen worden gebruikt. Indien limoncello wordt gemaakt met citroenen uit de omgeving Sorrento, mag de limoncello de naam dragen Liquore di Limone di Sorrento P.G.I. Dit is gebaseerd op Europese richtlijnen die Sorrento citroenen beschermen. P.G.I staat voor Protected Geographical Indicator.
Limoncello hoort bij 4 à 5°C gedronken te worden, of naar eigen smaak op diepvriestemperatuur.
Limoncello is een Italiaanse likeur die voornamelijk geproduceerd wordt in het zuiden van Italië. Voornamelijk rond de golf van Napels, de Amalfi kust en het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië, Frankrijk en Malta.
Traditioneel gezien wordt limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento, echter ook andere citroenen mogen worden gebruikt. Indien limoncello wordt gemaakt met citroenen uit de omgeving Sorrento, mag de limoncello de naam dragen Liquore di Limone di Sorrento P.G.I. Dit is gebaseerd op Europese richtlijnen die Sorrento citroenen beschermen. P.G.I staat voor Protected Geographical Indicator.
Limoncello hoort bij 4 à 5°C gedronken te worden, of naar eigen smaak op diepvriestemperatuur.
Zo dan weten we dat ook weer!
Ik ga 2 manieren van bereiden uitleggen, de manier met de ingrediënten waar we makkelijk aan kunnen komen en en uiterlijk iets anders is dan de traditionele limoncello
En de traditionele bereiding.
Wat hebben we nodig voor de eerste methode:
6 citroenen
1 liter neutrale alcohol van 40%
400 gr kristal suiker
Nog meer? Nee dit is het :)
Een paar aandacht puntjes, om te beginnen de citroenen.
Ik gebruik biologische citroenen die zijn onbespoten en niet behandeld met een wax.
Deze wax gebruiken ze om de citroenen mooi te laten glimmen, bullshit!
Wrijf een citroen maar eens op met een doek, je gelooft je ogen niet.
Er zitten zoveel oliën in de schil van de citroen dat die begint te glimmen als een biljartbal.
Als je eraan kan komen, dan kan je natuurlijk citroenen uit Sorrento gebruiken.
Die kenmerken zich aan de dikke schil.
Maar ook de goedkoopste citroenen zijn te gebruiken, aan jou de keuze.
Let er dan wel even op dat je deze goed wast met zeep of dreft, en daarna weer goed afspoel met lauw water.
Dan de neutrale alcohol waar ik het over had!
Daar kan je dus een zo'n smaakloos mogelijke sterke drank voor gebruiken,
zoals jonge jenever, grappa of wodka.
Oké dan kunnen we beginnen,
Weeg 400 gr kristal suiker af en doe dit in de wackpot.
Dan schil je de citroenen met een dunschiller en probeer zo min mogelijk wit mee te schillen.
Dit is echt te bitter en zal jou limoncello niet tegoeden komen.
Alle schillen kunnen bij de suiker in de weckpot.
Vervolgens gaan we de schillen kneuzen met een houten lepel
Laat je nu maar even gaan! Even alle stress van de week botvieren op de citroen schillen.
Dit zodat alles smaken makkelijk uit de schillen kunnen trekken.
Ook zal de suiker die van nature hygroscopisch is, veel van de smaak stoffen van de citroen onttrekken
hygroscopisch
Van stoffen die uit de lucht waterdamp aantrekken en daardoor gaan klonteren of zelfs geheel vervloeien zegt men dat ze hygroscopisch of wateraantrekkend zijn. Het woord hygroscopisch komt uit het Oudgrieks: hygros (water) en skopein (zien).
Dit alles laten we dan 1 dag staan, buiten de koelkast natuurlijk.
De volgende dag zal je zien dat de suiker zijn werk heeft gedaan,
En kunnen we de drank toevoegen.
Dan lekker alles erbij! 1 liter jenever
En dan krijgen we het weer met die Ferry!
Wachten, en dan wel een week ongeveer.
Dit is dan ongeveer het resultaat en dan hoef je heb alleen nog maar te filteren,
bijvoorbeeld door een koffie filter. Dan giet je alles over in flessen en de zomer kan beginnen!
Wel zal je merken als je de limoncello nog een maand laat rijpen dat de smaak complexer zal worden, dan kan je er nog meer van genieten.
Zelf vind ik limoncello vanuit de koelkast veel lekkerder dan vanuit de vriezer, omdat de vrieskou mijn smaak verdoofd.
Hier onder een korte uitleg over de andere bereidingswijze.
we nemen 6 citroenen
1/2 liter water
1/2 liter alcohol 94 %
(verkrijgbaar bij de groothandel zoals hanos of sligro, maar ook over de grens)
400 gr kristal suiker
Eerst beginnen we ook weer met het schillen van de citroenen,
ook die gaan in een wackpot samen met 50 gr suiker.
Dit alles kneuzen met een houten lepel en 1 dag laten staan.
Dan kunnen we de 1/2 liter alcohol toevoegen, even roeren en volgende week terug komen.
Zoals afgesproken komen we een week later terug en gaan we beginnen met het water en de rest van de 350 gr suiker op te koken en dit terug te koelen.
Vervolgens de citroen alcohol combinatie filteren en hierbij het suikerwater gieten.
Als het goed is wordt deze helemaal blind! Zoals echte limoncello behoord te zijn.
Ook deze is nu gelijk drinkbaar maar zal ook beter worden naarmate de tijd verstrekt
Salute!
leuke dingen het zelfde als waar ik mee bezig ben
BeantwoordenVerwijderenbier maken drank stoken en brood bakken wiskey maken
mooi side
gr han
han bedankt voor je reactie!
Verwijderenik zal je op thuis destilleren eens opzoeken :)
heb je nog leuke tips voor mij waar ik aan kan beginnen?
mvg ferry wijsman
tips
BeantwoordenVerwijderendroogkast bouwen voor groentes en fruit
zelfbouw pizza oven
Zelf azijn maken
alcohol winnen uit wijn dmv slacentifuge en diepvries