De bakkers en supermarkten liggen er alweer vol mee!
Speculaas...... Maar wat eten we nu eigenlijk,
en wat voor producten hebben we allemaal van speculaas?
Kruidnoten
Speculaaspasta
Amandelspeculaas
Gevulde speculaas
Roomboterspeculaas
Speculaasbrokken
Speculaaspop
Speculaaspasta
Amandelspeculaas
Gevulde speculaas
Roomboterspeculaas
Speculaasbrokken
Speculaaspop
Wel een leuk verhaal is dat de speculaaspop ook wel vrijer werd genoemd,
Vroeger versierde de jongens de speculaaspop met glazuur en amandelen.
Deze pop werd dan aan een meisje gegeven,
en als deze dan werd aangenomen dan waren de gevoelens wederzijds.
Hier komt ook de uitdrukking,
Iemand versieren vandaag.
Maar waar komt het woord speculaas vandaag,
daar zijn ze nog niet helemaal over uit.
Er zijn ongeveer 4 verklaringen voor het woord speculaas.
Het Latijnse woord speculator ('hij die alles ziet'); wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas.
Het Latijnse woord speculum (spiegel), omdat een speculaaspop het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank waarmee het gemaakt is.
In ouder Nederlands betekende speculatie "overdenking" of "vermoeden". De koek werd daarom (mogelijk schertsend) speculatie genoemd omdat het oorspronkelijk een gebak voor fijnproevers was.
Speculatie in de betekenis "veronderstellen" of "bedenken" kan impliceren dat het gebak een soort "fantasiegoed" zou zijn.
Er zou ook een verband kunnen zijn met specerij, een verwijzing naar de kruiden die speculaas typeren.
Maar nu genoeg van dit,
we gaan koekjes bakken :)
Ik heb zo een recept voor speculaas brokken,
en het mooie is je kan er ook kruidnoten van maken!
Handig he?
Mijn dochter help mee met kneden,
En helpt met het rollen van de kruidnoten,
Wat hebben we nodig en hoeveel?
De standaard speculaas heeft 6 ingrediënten:
8 delen kaneel
2 delen nootmuskaat
2 delen kruidnagel
1 deel cardamom
1 deel gemberpoeder
1 deel witte peper
en de meer uitgesproken speculaas die ik ook heb gemaakt zit ook nog:
1 deel anijs zaad
1 deel korianderzaad
Maar laat je niet misleiden met de kaneel en ga voor kwaliteit!
De kaneel die u koopt in de supermarkt is geen kaneel........
Maar Cassia, korte dikke stokjes.
Maar zoals u hier boven ziet is kaneel lang en dus zoals de Ceylonkaneel.
Voor de rest heeft u een vijzel of een koffie molen nodig.
Dan kunnen we alles gaan afwegen,
40 gr kaneel
10 gr nootmuskaat
10 gr kruidnagel
5 gr cardamom
5 gr gemberpoeder
5 gr witte peper
5 gr anijs zaad
5 gr korianderzaad
De kaneel alvast wat kleiner maken,
door het te verkruimelen en dan alles in de vijzel.
De peultjes van de cardamom kunt u er later uitvissen,
die krijg je echt niet fijn op deze manier!
Als het goed is krijgt u ongeveer dit als resultaat.
En zoals u misschien al zag had ik op het bord al wat gemalen specerijen,
Dat klopt!
Die had ik nog over in de kruiden kast dus die maken we eerst op,
maar u kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om alle specerijen heel of gemalen te kopen.
Nu alles mengen.
En de geur dat is echt mega!
Heerlijk.....
Nou dat was het :)
Of wilt u nog een recept voor speculaas brokken en kruidnoten?
Oké dan....!
We nemen:
30 gr speculaas kruiden
15 gr bakpoeder
500 gr patent bloem
300 gr bruine basterd suiker
2 gr zout
1 dl karnemelk
200 gr zachte boter
1 ei
Eerst mengen we de speculaas met de karnemelk.
En laat alles opnemen,
dan is het makkelijker om de speculaas te mengen.
Vervolgens de bloem, boter, zout, suiker, karnemelk en bakpoeder in een bak of op je aanrecht.
En dan lekker kneden,
een minuut of 10 zodat je 1 mooi geheel krijgt.
Nu is die klaar.
Dan rollen we er een pil van,
en dan een half uur in de koelkast zodat het deeg kan rusten.
Ondertussen kun de oven voorverwarmen op 175'c
Na 30 minuten verdeel ik hem in tweeën,
1 deel voor de kruidnoten en 1 deel voor een speculaas brok.
Even uitrollen tot een plak van 1 cm dik.
Dan maken we eierstruif,
Dat is een los geklopt ei.
Daarmee kwasten we de speculaas in zodat het mooi gaat glimmen.
Ook is dit erg geschikt als u amandelen wilt vast plakken aan uw speculaas brok.
Niet vergeten om de amandelen ook weer in te kwasten met struif voor het glimmen.
Dan kunnen we verder met de kruidnoten.
maak rolletjes van het deeg,
ongeveer een vinger dik.
En snij ze in plakjes.
Dan kan je ze gemakkelijk tussen je handen rollen tot een kogel.
Deze druk je dan een klein beetje plat.
Al alles is gedaan dan kunnen ze op de ovenplaat,
en op 175'c 30 minuten in de oven.
Het brok heeft ongeveer 45 minuten nodig op 175'c.
Als ze klaar zijn laat je ze minimaal een uur afkoelen zodat de suiker goed hard kunnen worden.
Aanvallen!
Met de intocht dit weekend, vind ik het eindelijk tijd om pepernoten te maken. Jouw recept ziet er heerlijk uit. Ik zie dat jij in jouw recept karnemelk ipv melk gebruikt. Is dit beter?
BeantwoordenVerwijderenBeter durf ik niet te zeggen wel anders.
VerwijderenIn karnemelk zitten meer melkzuur bacteriën,
die maken je deeg zachter. en het geeft een frisje.
niet te vergeten dat karnemelk eigenlijk een rest product is en dus goedkoper (vroeger dan)
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenNormaal word karnemelk ook gebruikt om dat van oudsher er koolzuur en ammonium poeder (wat bakpoeders zijn)gebruikt in speculaas als rijsmiddel.
Ammonium en koolzuur zijn heel basis en geven een zeep smaak als het deeg of zelfs het gebakken product een dag, misschien twee dagen oud zijn.
Die smaak komt door een hoog PH (7.5 of hoger, dat geeft een zeep smaak)en omdat karnemelk zuur is verlaagt dit uiteraard de Ph waarde wat er voor zorgt dat deze smaak minder snel naar voren komt.
Maar door de bakpoeders van nu waar het ph laag van is door de toevoeging van zuur, is dat niet meer nodig maar de smaak van karnemelk hoort nu ook eenmaal bij speculaas, en daarom word het nog steeds gebruikt in speculaas.
groetjes
Bedankt voor uw aanvulling, erg leerzaam!
Verwijderenm.v.g Ferry Wijsman
Bedankt Ferry, ga meteen nog ff deeg maken en morgenochten bakken we het af!! Ben ik blij met mijn voorraadje basterdsuiker!!
BeantwoordenVerwijderenAntoinet