dinsdag 8 mei 2012

Bock Bier op de snelle manier

Bock bier maken op de snelle manier en dan moeten we toch nog even wachten!
Voor mijn verjaardag gekregen een bierbrouw set van mijn vrouw, en ze heeft er nu al spijt van.
Het is een starters kit van www.brouwmarkt.nl ziet er allemaal top uit met duidelijke handleidingen.
met 1 pakket maak je ook gelijk 20 liter bock bier van Muntons
Nou moet ik er natuurlijk wel nog even mijn eigen draai aan geven.
Dus het is gelijk gedoopt tot zomerse bock met sereh of te wel citroengras, limoen schil, gember en limoenblad. En nu maar hopen dat dit wat wordt haha.


eens kijken wat we allemaal krijgen van brouwmarkt
·         Transparante Brouwemmer van 30 liter met hengsel en maatverdeling
·         Waterslot (slangmodel) met plug voor bevestiging in de deksel
·         Kroonkurkapparaat met dubbele hefboom
·         100 kroonkurken
·         Sulfiet-reinigingstabletten 100 st.
·         Uitschuifbare hevelslang met kraan met speciale droesemkop
·         Hevelclip om de hevelslang aan de emmer te bevestigen
·         Hydrometer (3-schalig) om de Soortelijke Massa (S.G.) te bepalen
·         Maatglas (100 ml ) met maatverdeling voor hydrometer
·         10 Exclusieve Bierviltjes "Ik hou van Zelfbrouw"
·         Bockbier-pakket voor 20 liter bier
·         Gebruikaanwijzing


en wat moeten we zelf regelen 60 lege bierflesjes van 0,33 cl nou
die gaan we dan maar even regelen maar dan wel vol natuurlijk.
Mij lijken de beugel flessen ook wel handig dus die heb ik gehaald en daar gaat ook nog iets meer in.
Is dus maar goed dat ik jarig ben, want ik lust wel een biertje maar zoveel drink ik er niet in een week.



En dan voor in mijn versie natuurlijk ook nog:
35 gr gember
15 gr sereh
10 gr limoenblad
schil van 1 limoen

(toevoeging 24-06-2012 : Na een aantal weken rijpen ben ik niet echt tevreden over de smaak!
Maar ik heb advies gehad van een meester brouwer van het bekendste merk.
p.s. hij was wel zeer enthousiast zeker voor een eerste keer bier brouwen.
De gember gaat de boven toon voeren en de limoen schil is ook duidelijk aanwezig.
De volgende keer alleen 10 gr sereh en 5 gr limoenblad)


Oke we gaan bier maken!
We beginnen met het blik gehopt moutextract open te maken
en hem op te warmen in een pan tot dat alles vloeibaar is.


Doe nu de inhoud van het blik in een grote soeppan
en spoel het blik na met 3 liter warm water om alle resten er uit te halen.
als nu alles in de soep pan zit kan je net als wat ik heb gedaan de sereh, gember, limoenblad en limoen schil toevoegen.

Met deze verhoudingen zullen we een alcohol percentage van ongeveer 6,5 % krijgen
Vind je dit voor mietjes dan kan je zelf nog 300 gr suiker toevoegen om zo een hoger alcohol percentage te krijgen.

Breng dit vervolgens aan de kook en roer dit goed door om aanbraden tegen tegaan.
We maken tenslotte geen buisman koffie


Omdat we geen ongewenste gasten willen in ons bier gaan we de emmer, waterslot en deksel spoelen met sulfiet, los 1 tablet op in 1 liter warm water en zorg ervoor dat alles ik kontakt is geweest met het sulfiet water. Spoel evt alles na met koud water.

Als je basis heeft gekookt kan je het laten terug koelen naar ongeveer 25'c door de pan ik koud water te zetten.

Als de basis nu 25'c is kan alles in de emmer, aanvullen tot 20 liter met koud water.
strooi dan het zakjes biergist over de vloeistof. En roer dit door.
(Let wel goed op! dat je ook de materialen schoonmaakt met sulfiet)


Vervolgens kunnen we de deksel sluiten en het waterslot op de deksel
met het rubber aansluiten.
Het waterslot voor de helft vullen met je raad het al water!!
Dit is om er voor te zorgen dat er alleen koolzuur gas uit kan en niks erin,
zoals vliegjes, mussen, kraaien of ander gevogelte.


Heeft de emmer nu een warme tussen de 18 en 25'c maar vooral gezellig plek in huis,
Het geborrel zal nu snel beginnen :)
Alle mout suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur, het kan niet beter.
En wat is dat gezellig zeg, het geborrel van je eigen biertje.
2x per dag moet je rustig de emmer walsen of voorzichtig roeren met een in sulfiet schoongemaakte
lepel natuurlijk.

Het gisten neemt af in 7 a 10 dagen, nu kan je met de hydrometer aflezen of er nog te veel suikers
in je vloeistof zit staat de S.M. nog boven de 1010 nog gewoon even wachten.
Maar is deze nu tussen de 1005 en de 1010 dan kunnen we gaan bottelen.

En na 8 dagen is het zover!


Mooi dan kunnen we ons nu gaan voorbereiden op bottelen,
Eerst gaan we alle flessen voor spoelen met warm water.
Zodat alle resten goed kunnen losweken.
En daarna gaan we de flessen naspoelen met warm water en sulfiet,
Gebruik 1 tablet op ongeveer 1 liter water.


En laat zo dan goed uitlekken of spoel ze om met heet water om de resten sulfiet te verwijderen.


Ik weet niet hoe het met jullie is maar ik begin toch wel dorst te krijgen!
dan maar even een normaal biertje.

Als je alle flesjes gedaan hebt gaan we suiker in de flesjes doen voor de na gisting op fles
dit zorgt ervoor dat er koolzuur gas in het bier komt.

1/2 theelepel kristal suiker voor een 0,3 cl flesjes en 2/3 voor de 0,45 cl flesjes.



Als er nu overal suiker inzit kunnen we de flesjes gaan vullen met de Uitschuifbare hevelslang met kraan met speciale droesemkop.
De droesemkop zorgt ervoor dat alle prut die op de bodem van de emmer ligt, daar lekker blijft liggen.

Vul nu de flesjes tot ongeveer 2 cm onder de rand.



Dan dopje of kroonkurkje erop, even met de fles schudden zodat de suikers van de bodem loskomen.


En kan moeten we weer wachten Pfff je moet wel geduld hebben hoor.
Ongeveer 7 dagen op kamer tempratuur voor de na gisting.
Dan kunnen we gaan proeven! Maar is het bier dan al klaar? NEE
Overtijd zal hij alleen maar lekkerder worden.
3 tot 6 maanden is echt geen overbodige luxe.

Kijk ze eens staan na gisten :)


Tot over een paar dagen dan gaan we er eens 1 opentrekken.

1 Week later,
We kunnen eindelijk een biertje open gaan trekken om te kijken of de nagisten goed gegaan is!
Niet gelijk alles opdrinken, nog even geduld.
Tot 6 maanden zal je biertje alleen maar lekkerder worden.


PROOST!


Hieronder nog een stukje bier geschiedenis (bron: wikipedia),
voor onder het wachten.


De eerste bieren waren waarschijnlijk van spontane gisting (zoals de moderne lambiekbieren). Waarschijnlijk al 4500 jaar voor Christus werd in Mesopotamië bier gedronken. Het is daarmee een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis. Er zijn bierrecepten uit 3900 voor Christus overgeleverd. In diverse oude mythen en legenden speelt bier een rol, zoals in het Gilgamesj-epos of in de Kalevala.

In West-Europa werd bier aanvankelijk algemeen gedronken, maar de Romeinen gingen na verloop van tijd over op wijn. Bier werd daarna vooral geassocieerd met "onbeschaafde" volkeren, zoals de Germanen. Romeinse schrijvers als Tacitus schrijven met veel verachting over het bier dat de Noord-Europese volkeren dronken. De opvatting dat wijn hoger en beschaafder zou zijn dan bier, en dat bier onderontwikkeld zou zijn, zou sindsdien lang gemeengoed blijven.

Middeleeuwen
Voor het gewone volk was bier in de middeleeuwen de gebruikelijke drank. Het was veiliger dan water, omdat het water in de steden vaak vervuild was, terwijl bier bij de bereiding gekookt en gefilterd werd. Bovendien was bier voedzaam: het bevatte graan en de gist was rijk aan vitamine B en andere nodige stoffen. De bierconsumptie was in de middeleeuwen dan ook zeer hoog: in de Lage Landen dronk men zo'n 300 liter bier per jaar. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het bier vrij weinig alcohol bevatte.

Het brouwen van bier werd in de middeleeuwen toevertrouwd aan kloosters en abdijen, waar het voornamelijk door vrouwen werd gebrouwen. In de regel hadden abdijen een zware en een lichte versie van hun bier, waarbij de zware versie door paters en gasten en de lichtere versie door de nonnen werd gedronken. In de loop van de middeleeuwen kwam een professionalisering op gang en werden in het tegenwoordige Duitsland bierbrouwerijen geopend. Al snel ontstonden er ook in de Lage Landen professionele bierbrouwerijen.

Tot de 14e eeuw werd bier alleen met spontane gisting gebrouwen. Vanaf de 15e eeuw werd tijdens het brouwen oud bier en later gist toegevoegd. Overblijfselen van bieren van spontane gisting zijn de lambiekbieren uit de Zennevallei, ten zuidwesten van Brussel.

Gruit en hop
In de vroege middeleeuwen werd bier op smaak gebracht met kruidenmengsels, ook gruit genoemd. Behalve voor de smaak werd het gruit ook toegevoegd om het bier langer houdbaar te maken, met wisselend succes. Plaatselijke heren zagen in de gruitbieren een bron van inkomsten in de vorm van het gruitrecht, een voorloper op de huidige accijns: voor de gebruikte kruiden moest belasting worden betaald.

Toch was al zeker sinds de 9e eeuw het gebruik van hop bekend. Hop maakt het bier langer houdbaar en doodt bacteriën. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gebruik van hop steeds meer werd gepropageerd – bier was in de eerste plaats een levensmiddel en moest gezond zijn. In 1364 kondigde Keizer Karel IV van het Heilige Roomse Rijk de Novus Modus Fermentandi Cervisiam ("Nieuwe methode om bier te brouwen") af. Deze wet reguleerde het gebruik van hop om bier te brouwen en passeerde de edelen die het gruitrecht hanteerden. Het gruitrecht bleef in het Franse gebied wel van kracht.

Het resultaat van deze verschillende methoden is momenteel nog te zien in de Brabantse bieren van hoge gisting, die gehopt zijn. Brabant was Duits gebied ten tijde van Karel IV, terwijl Vlaanderen Frans was. De Vlaamse witbieren bevatten vaak nog wel kruiden (naast hop).

Nieuwe tijd
De professionalisering van het bierbrouwen die in de middeleeuwen was begonnen, zette door. Schaalvergroting was het gevolg. Er werd niet langer voor eigen kring geproduceerd maar er werd ingezet op de handel. Vooral in Hollandse steden als Delft, Gouda en Haarlem werd commercieel bier gebrouwen en verhandeld. De Hollandse brouwers begonnen ook stijlen uit andere landen te kopiëren om goed bij de afzetmarkt aan te kunnen sluiten: zo begon men stouts te brouwen.

Buiten de handelscentra bleef de kleine brouwer echter bestaan. Vooral in België en het zuiden van Duitsland ontwikkelden zich eigen, min of meer geïsoleerde bierculturen. Typisch voor Beieren was het in 1516 ingevoerde Reinheitsgebot, dat bepaalde dat bier alleen uit water, graan en hop mocht bestaan. Voor de vergisting werd het restproduct van de voorgaande brouw toegevoegd. Hiermee werd voorkomen dat brouwers hun bier kleurden met gevaarlijke producten als pek of verf, wat gemeengoed was, en dat er met het graan werd geknoeid. Hoewel het Reinheitsgebot de consument moest dienen, betekende het ook een beperking: fruitbieren konden bijvoorbeeld niet meer gebrouwen worden. In de 19e en 20e eeuw zou het Reinheitsgebot geleidelijk in heel Duitsland ingevoerd worden, wat verwoestende gevolgen had voor de Noord-Duitse biercultuur.

Industriële revolutie
Met de industrialisering werd het mogelijk op nog grotere schaal bier te brouwen. Bovendien gaven nieuwe technieken brouwers de gelegenheid het proces te vereenvoudigen. Bier werd hierdoor een veiliger, maar ook voorspelbaarder product.

Een belangrijke ontwikkeling was de verbeterde koelmethode, die het veel gemakkelijker maakte ondergistend bier te brouwen – iets wat tot dan toe alleen in de winter mogelijk was geweest. Dit, en de ontwikkeling van een moderner opslagproces, leidde in 1839 in de Tsjechische stad Pilsen tot de uitvinding van het pilsener. Dit ondergistende bier vond al gauw in heel de wereld navolging en zou uitgroeien tot 's werelds meest getapte biertype.

In 1852 legde in België een nieuwe brouwwet een minimum van 300 kilogram grondstoffen per brouwsel op. Het gevolg hiervan was dat in de 19e eeuw vele kleine brouwerijen verdwenen, omdat zij eenvoudigweg niet zoveel bier brouwden. Aan de andere kant ontstonden juist in de 19e eeuw veel van de brouwerijen waar België tegenwoordig zo beroemd om is, zoals de huidige trappistenbrouwerijen.

20e eeuw en heden
Dankzij massaproductie en wereldwijde verkoop konden slimme brouwers als Heineken in de 20e eeuw enorm groeien. De keerzijde van de medaille was dat kleinere brouwerijen steeds moeilijker tegen de grote merken konden concurreren en uiteindelijk verdwenen. Daardoor verschraalde het bieraanbod. Met name in Nederland, maar ook in België, begonnen goedkoop geproduceerde pilseners de traditionele bieren te verdringen.

Aan het einde van de 20e eeuw veranderde de houding van de consument. In 1980 werd in Nederland het initiatief genomen tot het oprichten van PINT, een bierconsumentenvereniging die de bierdiversiteit wilde bevorderen. In het Verenigd Koninkrijk bestond al enige tijd iets soortgelijks, de CAMRA. In België werd enkele jaren later de OBP opgericht, die aan het begin van de 21e eeuw een doorstart maakte als Zythos. Sindsdien is de aandacht voor de traditionele bieren sterk toegenomen en worden er zelfs nieuwe, op kwaliteit gerichte brouwerijen opgericht.

Aan de andere kant gaat met name in België de kaalslag onverminderd verder en is er veel kritiek op 's wereld grootste brouwerij, Anheuser-Busch InBev, die volgens de critici kleine brouwerijen doelgericht uit de markt werkt. De strijd tussen kwaliteit en kwantiteit is nog altijd niet gestreden.





2 opmerkingen:

  1. Hy,
    Hoeveel suiker in totaal/20 liter!
    Leon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei dat durf ik na al die tijd niet meer te zeggen! Maar bij deze kit krijg je een duidelijke uitleg met hoeveel suiker je kan gebruiken. Ook kan je dan nog zelf bepalen hoeveel alcohol je over wilt houden. succes

      Verwijderen