dinsdag 17 juli 2012

Kruiden bitter/likeur Alleen als het ijs en ijs koud is!

In deze natte barre tijden kunnen we wel een oppepper gebruiken.
Dus ik ben een kruiden likeur gaan maken.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een kruiden bitter en likeur.....
Dat is het suiker gehalte, een bitter heeft een maximum van 100 gr suiker per liter.
En een likeur dus daar boven, de suiker zal ook de alcohol smaak drukken.

Laat je niet misleiden met de teksten van de bekende merken, meer dan 50 verschillende soorten kruiden en specerijen.
Met iets meer dan 10 soorten kan je ook al een heerlijke bitter-likeur maken.

 Oorspronkelijk was de kruidendrank bedoeld als een geneesmiddel voor alles, een panacee. Het werd gebruikt tegen een hardnekkig kuchje tot en met problemen met de ingewanden

De voorberijding is ht zelfde als bij de pastis van mijn vorige blog.
Het belangrijkste is macereren,
oftewel het wellen van de kruiden in de alcohol voor een aantal dagen a weken.

Wat hebben we allemaal nodig voor een kruiden bitter/likeur

1 liter brandewijn of jenever
2 kaneelstokjes
2 kruidnagel
3 jeneverbessen
1 tonkaboon (of een kwart vanillestokje als je niet aan tonkabonen kan komen)
2 gr korianderzaad
4 steranijs
3 blaadjes laurier
4gr citroenschil
1 gr gedroogde marjolein
1 gr gedroogde tijm
1 gr gedroogde rozemarijn
1 gr gedroogde bonenkruid
(ook kan je 4 gr Provençaalse kruiden gebruiken)
10 gr zoethout
2gr alsem (of nog extra sinaasappel schil de alsem is voor de bittere smaak)
100 gr bruine basterdsuiker voor een bitter en 300gr voor een likeur

En de suiker natuurlijk, je kan ook andere soorten suiker gebruiken zoals kandij.
Maar basterd laat zich gemakkelijk opnemen en geeft veel kleur.


Ik heb hier een jenever van 40% zodat we een lekker sterke bitter krijgen


Dan kunnen we alle kruiden en specerijen en een apothekers fles of wack pot doen.


De suiker en alcohol mengen.


Alles in de flesjes, en wachten maar.


Deze zet ik weg voor 2 maanden, zodat het lekker kan macereren.
Daarna alles filteren door bijvoorbeeld een koffie filter of een haarzeef.
Opslaan op een donkere plek en een aantal maanden laten rijpen.
En dan is die wel klaar zo voor de winter :)

Daar ben ik weer, die 2 maanden vliegen voorbij.
Zeker als je eerst de bitten maakt en dan pas de blog!

Ik heb nu alles gezeefd


Netjes alles terug in de fles en lekker laten rijpen.


En omdat ik het niet kan laten heb ik een flesje en glas in de vriezer gezet.
Heb tenslotte een beetje last van mijn keel haha :)



Proost op uw gezondheid!



20 opmerkingen:

  1. Ik zie kruidnagel op de plank maar niet in het recept.......voeg er maar 2 toe.
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan ik ook verse kruiden gebruiken zo als tijm en rozemarijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. natuurlijk zijn verse kruiden geen probleem, door de alcohol zijn de kruiden ook binnen de notime verdroogd. ik gebruik vooral gedroogd omdat je dan nou keuriger de gewichten kan afmeten.

      Verwijderen
  3. Kan ik ook alcohol van 95% gebruiken? zo ja hoever moet ik dat verdunnen en met hoeveel moet ik de ingrediënten vermenigvuldigen?
    Ik heb 1 ltr alcohol.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. natuurlijk geen probleem! verdunnen met water volstaat. 4 dl alc. en 6 dl water geeft een percentage van 38% lijkt mij perfect. succes

      Verwijderen
  4. Misschien een stomme vraag maar is er ook een manier om een alcohol vrije kruiden bitter te maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan zie ik 2 mogelijkheden, de alcohol laten verdampen of een geheel alcohol loze variant maken! een soort kruiden infusie (thee). zonder alcohol zak ik de kruiden alleen geen 2 maanden laten staan. zit dan vanzelf weer alcohol in ;)

      Verwijderen
  5. Hoe lang kun je het bewaren nadat de weckpot is geopend?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. altijd! ik heb nog staan van meer dan een jaar oud en de smaak word eigenlijk alleen maar beter

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als ik 3 liter tegelijk wil maken moet je dan alles keer drie doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Ferry, Deze post staat er al een tijdje, maar het lijkt me toch een leuk recept. Ik ben zelf wat aan het stoken, en krijg een destillaat van ongeveer 75% alcohol. Ik wil dat (onverdund) gebruiken voor de kruidenbitter. Ik wil eigenlijk maar een halve liter opzetten, en het na het maceren aanvullen met water tot 1L. Heb je daar ervaring mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb een rondleiding gehad in "de" fabriek in Duitsland, het product heeft daar na het macereren een percentage van 56% alcohol, daarna wordt het een jaar lang gelagerd op eikenhouten vaten. Vlak voor het bottelen wordt er water en kleurstof (amandel) toegevoegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Is de basterdsuiker bruin of donkerbruin? In je tekst staat bruin maar op de foto zie ik donkerbruine basterdsuiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zoethout zie ik niet op de plan ! Is t n stokje ???

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Moet de weckpot in het donker blijven staan terwijl de kruiden aan het trekken zijn of beter in de zon?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Ferry, wat kan het in tijd schelen als ik alcoholkruiden mengsel een dag verwarm bij 50 graden??

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Vandaag het resultaat geproefd na 2 maanden, misschien iets te veel alsem gebruikt, maar verder heerlijk. Nu filteren en een nieuwe productie opzetten met minder alsem.
    Hoop dat ik de iets te bittere smaak kan drukken door bij te mengen,

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb dit recept inmiddels gemaakt. Ik heb de wekpot voor het raam gezet en iedere dag twee keer schudden. na een kleine 2 weken de boel al gefilterd en blij dat ik ik dat gedaan heb. Anders zou het echt te bitter zijn geworden. Alsem achterwege laten zou geen verkeerd idee zijn als het drankje toegankelijker moet worden. Zelf vind ik hem heerlijk zo. Nu laat ik hem nog even rijpen en rond Maart/April nog eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen