zondag 29 januari 2012

Experimenteren met Mirakel bessen

Thuis aan het experimenteren met de mirakelbes en miracle frooties,
wat zijn de effecten, mogelijkheden en hoe kan ik deze gaan toepassen in de keuken!De mirakelbes
(Synsepalum dulcificum, synoniem: Sideroxylon dulcificum) is een plant die voor het eerst werd gedocumenteerd door Des Marchais in 1725 tijdens een tocht in West-Afrika. Het viel Des Marchais op dat lokale stammen de bessen plukten en opaten voordat ze aan een maaltijd begonnen.
De bes is zoet van smaak en bevat een actief Glycoproteïne molecuul. Wanneer het vruchtvlees wordt gegeten, bindt het molecuul zich aan de smaakpapillen op de tong en laat zuur en bitter voedsel en drinken zoet smaken. Het effect duurt tussen de dertig minuten en twee uur.


Glycoproteïne
Een glycoproteïne is een eiwit met daaraan gekoppeld een of meer suikereenheden, polysacchariden. De suikereenheden worden in het endoplasmatisch reticulum van de cel op de eiwitten geplakt (vaak via een argininezijketen).
Een bekend glycoproteïne is Epo (verkorte naam van erytropoëtine), dit eiwit bestaat voor ongeveer 40% uit suikereenheden. Deze polysacchariden bepalen voor een (groot) deel de werking van het eiwit. Als een therapeutisch eiwit niet-humane 'suikerstaarten' heeft kan het als lichaamsvreemd worden aangemerkt en door het immuunsysteem worden opgeruimd.


Miracle Frooties
Met de Miracle Frooties tover je bitter of zuur voedsel om naar zoet. Deze tabletten bevatten gedroogd extract van het vruchtvlees van de miracle fruit (Synsepalum dulcificum), een struik die van oorsprong voorkomt in West Afrika. Het produceert de mirakelbes, ook bekend als de zoetbes. De bes bevat miraculin, een actief Glycoproteïne molecuul dat op zichzelf niet zoet smaakt, maar zich bindt aan de smaakpapillen op de menselijke tong om de perceptie van smaak te veranderen.
Miracle fruit wordt in Afrika al meer dan 200 jaar gebruikt. In de 18e eeuw ontdekte Europese onderzoekers dat de plaatselijke bevolking de mirakelbes plukte en erop kauwde vlak voor de maaltijd. In 1970 werd er in de Verenigde Staten een poging gedaan om mirakelbes producten commercieel te introduceren, hoewel dit faalde toen de Amerikaanse voedsel- en warenauthoriteit FDA het classificeerde als een additief. Het gerucht gaat dat de suikerindustrie uit angst voor verlies van haar marktaandeel druk uitoefende op de FDA, hoewel er geen concreet bewijs bestaat. In het hedendaagse Japan is miracle fruit populair onder diabeten en diëtisten en zijn er geregeld zogenaamde ‘flavour-tripping’ feestjes, waarbij er allerlei schotels klaargelegd worden om te proeven in combinatie met de zoet makende werking van de mirakelbes.
Er bestaan twee versies van de Miracle Frooties, Classic en Large. Beide bevatten 10 tabletten maar de tabletten van de Large versie zijn bijna dubbel zo groot en kunnen gehalveerd worden voor in totaal 20 porties.
Effect van de mirakelbes
Tovert zuur of bitter eten om naar zoet door tijdelijk de werking van de smaakreceptoren voor zuurheid te veranderen. Het effect duurt tussen de 15 minuten tot 2 uur. Kan weggespoeld worden met hete thee of water. Wanneer het effect uitgewerkt is zal alles weer normaal smaken.
Miracle Frooties gebruik
Neem een Miracle Frooties tablet (of de helft van een grote tablet) en laat het op je tong oplossen. Wat eigenlijk zuur zou moeten smaken, ervaar je nu als zoet en smaakvol. Experimenteer met verschillende gerechten en geniet van de smaaksensatie!
Frooties kunnen gebruikt worden in afslankprogramma’s, door het gedeeltelijk vervangen van suiker of andere schadelijke zoetstoffen. Miracle Frooties zijn veilig te gebruiken: de oorspronkelijk bes wordt al meer dan 200 jaar in Afrika gebruikt, zonder bekende neveneffecten.
Ingrediënten
Gedroogd Miracle Fruit vruchtvlees, aardappelzetmeel, dicalciumfosfaat, magnesium stearaat.
Geen kunstmatige stoffen toegevoegd (zoals kleurstoffen of conserveringsmiddelen).


Thailand
Het plantje van hierboven heb ik via ebay besteld in Thailand, en is van de week binnen gekomen.
Hij was netjes verpakt en redelijk gaaf over gekomen.
Het schijnt een perfecte kamerplant te zijn, heeft veel warmte en licht nodig.
Let op met de keuze van de potgrond de ph waarde moet tussen 4,5 en de 5,4 liggen.
Ook als je eventueel kunstmest of voedingsstoffen ga gebruiken moeten deze natuurlijk wel geschikt zijn voor consumptie!

Experimenteren
Natuurlijk ben ik aan de slag gegaan, de verse bessen heb ik nog niet maar wel de tabletten.
Na het innemen van 1/2 tablet merk ik in de mond geen enkel verschil. Wel moet ik zeggen dat het snoepje niet lekker is en bijna geen smaak heeft! Kan ook niet, er zit geen suiker of andere smaakstoffen in. Het enige wat ik proef is in de verte iets van cranberry.
En na 5 minuten werk het al en smaak een theelepel citroen sap als limonade. Ook treed het effect op bij bitter en lijkt het wel of er in mijn zwarte koffie zoetjes zitten.
Na een half uur maar eens iets sterkers proberen NATUURAZIJN maar dan natuurlijk wel in een wijnglas.
Dit is echt heel raar je ruikt de azijn en je hersenen stellen je helemaal in op zuur, met de eerste slok lopen de rillingen over je rug maar gefopt het is zo zoet als suiker water! Dus hoe zuurden het product des te zoeter het resultaat. Dit effect heeft wel 3 uur geduurd alleen na 2 uur begon ik weer sporen zuur te proeven.
Ik moet wel zeggen dat al dit proeven van zuur nou niet echt lekker is voor je maag, drink dus niet teveel natuurazijn :)
Wel heb ik gelezen dat deze pillen ook door kanker patiënten gebruikt kunnen worden die chemotherapie hebben gehad en waarbij hun smaak achteruit is gegaan. Enzo het eten weer wat aangenamer te maken.
Ook voor mensen die een dieet volgen of helemaal geen suiker kunnen eten bied dit uitkomst, als voorbeeld kan je een pudding of cocktail maken en in plaats van suiker citroen of sinaasappel sap gebruiken.

Zodra mijn plant bessen gaat geven zal ik deze blog updaten en nieuwe foto's bijvoegen.


2 opmerkingen:

  1. Wanneer komt de update over de plant?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar heeft u de zaadjes (voor de plant vandaan)? Wij doen een profielwerkstuk over dit onderwerp.

    BeantwoordenVerwijderen