maandag 19 mei 2014

Bolognese Chips, als ze smaken zoals ze kraken!

Dit zit er in de Bolognese chips van lay's
 
Ingrediënten:
Aardappel, Plantaardige olie, Gehydroliseerd tarwe-eiwit, Gehydroliseerd soja-eiwit, Gehydroliseerd selderij-eiwit, Weipoeder verkregen mbv dierlijk stremsel, Uipoeder, Tomatenpoeder, Mononatriumglutamaat (E621), Gistextract van gerst, Aroma, Kruiden, Paprika extract (E160c), Karamel van tarwe (E150a van tarwe), Tarwe, Zout
 
 
Naar mijn weten is dit niet helemaal de saus Bolognese,
Bolognesesaus (ragù bolognese) is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit Bologna.
 
Eens kijken wat hoort er minimaal in te zitten.
 
Tomaten, bleekselderij, ui, knoflook, rundvlees (in de vorm van gehakt), varkensvlees (buikspek en het liefst pancetta), wortel, wijn en melk.
 
Nou zou ik niet weten hoe ik de wijn over mijn chips krijg zonder dat ze nat worden,
melk zou nog kunnen als melk poeder...... maar of dat veel verschil gaat maken.
 
 
Exacte maten heb ik niet maar dat is dan natuurlijk ook het leukste.
Bij elkaar was het ongeveer 500 gr
 
 
En het vlees
 
 
Nu even geen pancetta voorradig helaas dan maar een stukje gekookt buikspek
 
 
Rundvlees heb ik eerst gekookt en daarna gesneden,
net zoals de rest.
 
Alles in de droogoven voor een uur of 6 op 60'c
 
 
Na 6 uur is dit ongeveer het resultaat.
 
 
En weegt het nog maar 100 gram,
hier kan dan ongeveer 10 gram zout bij.
 
Tenzij je natuurlijk zoutarm of zoutloos wilt koken!
De groentenkruiden mix heeft genoeg smaak.
 
 
Alles in de blender of koffie molen.
 
 
En draai er een fijn poedertje van.
 
 
Grappig...... echt niet verwacht,
maar die lui van Croky, lay's en andere (huis)merken
zitten qua geur wel aardig in de buurt.
 
Al smaak dit wel naar tomaat en niet naar paprika zoals de bolognese chips die we kennen.
 
En nu het leukste,
chips bakken!
 
Eerst dunne plakjes snijden,
en ja ik eet ze graag met schil.
Schil is smaak en ik wil smaak dus schil.
Simpel!
 
Gebruik een friet aardappel,
die lekker groot is en weinig suiker bevat.
Dit geeft je een krokante, goudkleurige en niet verbrande en bittere chips.
 
Zoals de goed verkrijgbare Agria of Frieslander
 
 
Op de mandoline.
 
 
Checken op bruine plekken.
 
 
Overtollige zetmeel eraf spoelen.
 
 
Droog deppen.
 
 
Frituren op 155 a 160'c
 
 
Tot goudbruin.
 
 
Meer meer meer meer :)
 
 
En op smaak brengen met je Bolognese kruiden.
 
Let op! Kleine beetjes want er zit heel veel smaak aan.
 
 
Ik mis nog iets........ Een lekker koud biertje!
Volgens mij had ik nog een zelfgemaakt biertje in de koelkast liggen.
 
Proost.
 

5 opmerkingen:

  1. Ferry, ik begrijp die zin niet:
    "En weegt het nog maar 100 gram,
    hier kan dan ongeveer 50 gram zout."

    Bedoel je nog extra 50g zout toevoegen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. in de tussentijd is het recept iets aangepast, maar ja aan de 100gr kan je dan 10gr zout toevoegen

      Verwijderen
  2. Lijkt me erg leuk om te maken. Ik heb een droogmachine, maar gebruik hem amper, maar zo kun je natuurlijk allerlei smaakjes aan zelfgemaakte chips geven. Nice! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker late reactie op een oud blog van je ;-)
    Maar ik heb je recept dan ook pas begin dit jaar ontdekt....Ik mag geen (nou ja bijna geen)zout meer en wilde zo graag weer eens lekkere chips eten!
    Inmiddels had ik een droger aangeschaft
    En bolognese was mijn favo chips smaak.....
    Meteen geprobeerd en wat is deze lekker zeg!
    Bedankt; dit is mijn nieuwe favoriete chip :D

    BeantwoordenVerwijderen