maandag 3 november 2014

Geen dropjes maar zwarte knoflook, het zou verboden moeten worden!

Stinkt niet en het laat geen slechte adem achter.

Zelf zwarte knoflook maken, dat is echt wel iets speciaals.

Het heeft wel iets drop achtig, en ook sojasaus/ketjap kan je er in herkennen.
Dit komt allemaal door het fermenteren van de knoflook.

De suikers en aminozuren geven in dit proces een reactie waarbij er melanoidine word aan gemaakt,
die is verantwoordelijk voor deze zwarte donkerbruine kleur. Ook wel de Maillardreactie genoemd.

Wat gaan we uitspoken? De ideale omgeving met een luchtvochtigheid van 70 tot 80 % en een temperatuur van 65 tot 80 graden.


Tja waar vind je die..... een klein hutje in Thailand op een warme broeierige regenachtige dag misschien.


Ik gebruik een dehydrator ook wel de voedsel droger genoemd.
Een vacuüm machine en dat is het.

Verder weer heel veel geduld minimaal 8 dagen voor een minimaal effect, en voor het optimale effect moeten we toch echt 30 dagen wachten.

De dehydrator instellen op 70'c




Dan pakken we een bol knoflook, liefst vers maar een standaard verkrijgbare is ook oké.
Die gaan we dan vacuümeren  met 1 eetlepel water, niet helemaal strak er mag iets ruimte overblijven.


Nu kan de knoflook in de dehydrator en beginnen we met 8 dagen wachten.


De verkleuring na 8 dagen.


En na 15 dagen.


Zoals mij ook al was opgevallen is de verkleuring minimaal aan de buitenkant.

Maar aan de binnenkant zijn we echt al een heel stuk op weg, en wow die geur echt lekker.


Gelukkig heb ik de hele dehydrator vol gelegd met knoflook.
En na een volle maand zijn ze dan echt klaar.
Nog wel even alle knoflook uitpakken en terug in de dehydrator,
dit keer maar voor 1 uur om de knoflook schil mooi droog te krijgen.

En nu....... doorsnijden!


Dat is toch mooi, ik word er helemaal gelukkig van.
Gelijk zwarte knoflook saus maken.

Eet smakelijk en geniet ervan.

11 opmerkingen:

  1. Moet het 30 in de dehydater?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een vraag, ik heb net dezelfde dehydrator.mag deze echt 30 dagen aan één stuk staan draaien? En hoeveel korven zet jij erop?, en ligt in iedere korf een aantal knoflookbollen, en waar haal je dit kleine zakjes om vacuum te trekken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik heb mij goed herinner had ik er 8 korven opstaan met 10 a 12 bollen per laag. libre verpakkingen heeft mooie vacuüm zakken.

      Verwijderen
  3. Hoeveel bolletjes stop je tegelijkertijd in 1 vacuüm zak? Of gaat het per bol per zak?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar is de smaak gebleven? Een teentje smakkt nergens nasr, lichte dropsmask, knoflook smaak moet je zoeken, geef mij maar rauwe verse knoflook in plakjes, heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ok ga het eens proberen tot over 30 dagen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ben terug 40dagen in een rijstkoker maar is niet zwart maar donkerbruin is dat normaal hij ook heel hard geworden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij ook, harde donkerbruine teentjes, maar als je die fijnstamp, heb je heel lekkere knoflookpoeder!

      Verwijderen
  7. Ik fermenteer in een speciale fermenteerapparaat en is na 288 uur goed.

    BeantwoordenVerwijderen